Tarkkaavaisuus on keskittymistä ja huomion kohdentamista tiettyyn asiaan tai kohteeseen. Tarkkaavaisuus voi olla tiedostamatonta tai tiedostettua, ja sitä voi häiritä jotkin tekijät, esim. väsymys tai jotkin sairaudet. Tarkkaavaisuutta voidaan jakaa eri tehtäviin, mutta tarkkaavaisuuden kapasiteetti on erään hypoteesin mukaan rajallinen ; ihminen ei pysty tekemään montaa haastavaa tehtävää samanaikaisesti. Tarkkaavaisuuteen vaikuttaa esim. tehtävien vaativuus, samankaltaisuus ja harjoitus. Kun jonkin asian on oppinut ja asia on automatisoitunut, on mahdollista tehdä myös jotain toista asiaa samanaikaisesti.
Tarkkaavaisuuden tutkimisessa käytetään mm. dikoottista kuuntelua, jossa koehenkilölle esitetään kuulokkeiden kautta eri viestejä oikeaan ja vasempaan korvaan. Tällaisten tutkimusten tuloksena on huomattu, ettei ihminen pysty lähes ollenkaan jakamaan tarkkaavaisuuttaan molempiin viesteihin. Mutta jos ihminen kuulee oman nimensä tai jonkun muun hänelle tärkeän sanan keskustelussa, johon hän ei ole keskittynyt, hänen tarkkaavaisuutensa yleensä siirtyy. Tätä ilmiötä kutsutaan cocktail party - ilmiöksi.
Muita tarkkaavaisuuteen käytettyjä tutkintamenetelmiä:
- MRI
- MEG
- EEG
- lyhyet muistia kuormittavat tehtävät
Tarkkaavaisuuten liittyvät tekijät ovat aikaisemmat tapahtumat, skeemat, havaitsija, havaintoärsykkeen laatu ja kiinnostus. Tarkkaavaisuushäiriöt (ADD) johtuvat poikkeavuuksista aivojen toiminnassa, ja häiriöitä todetaan paljon lapsilla, sekä vangeilla tarkkaavaisuushäiriöt ovat huomattavasti yleisempiä kuin muilla ihmisillä. Tarkkaavaisuushäiriöt heikentävät usein oppimistulosta ja voivat myös vaikuttaa ihmisen sosiaaliseen sopeutumiseen aikuisena. Tarkkaavaisuushäiriöiden taustalla on usein joko geneettinen alttius tai muusta syystä johtuva aivojen kehityksen poikkeama. Tarkkaavaisuushäiriötä voidaan pitää hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka ihmisen geneettisen perimän luoma alttius tiettyyn häiriöön voi joko korostua tai lieventyä ympäristön ja kokemusten vaikutuksesta.
Sanastoa
habituaatio : ärsykkeeseen tottumineninhibointi : häiritsevien impulssien poissulkeminen
orientaatiorefleksi : tarkkaavaisuuden kiinnittäminen uusiin, yllättäviin, äänekkäisiin jne. ärsykkeisiin
tarkkaavaisuuden valokeila : visuaalinen tarkkavaisuus kohdistuu siihen, mihin katseemmekin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti